Medialisering

Begrebet medialisering henviser til mediernes rolle i at omforme samfundet og kulturen. Begrebet implicerer ikke, at det er medierne alene, der skaber disse ændringer. Men at mediernes virkemåde, i samspil med omgivelserne, udløser eller bidrager til dybdegående forandringer.

Medialisering adskilles fra mediering,som betegner den daglige brug af teknologiske medier i kommunikation og social interaktion. Over tid kan medieringen akkumulere en ændret praksis, som bidrager til medialisering. Stig Hjarvard har fremstillet dette som en cirkelbevægelse (se figuren). Medialiseringen indebærer strukturelle forandringer, hvor andre institutioner i samfundet bliver mere afhængige af medierne og deres funktionsmåde. I og med at medialiseringen ændrer relationerne mellem medierne og andre institutioner, skabes der nye betingelser for en yderligere mediering (Hjarvard 2016b, 2021).


Figur 1. Den gensidige relation mellem medialisering og mediering. Kilde: Hjarvard 2016b: 21.

Sport er et godt eksempel på denne cirkelbevægelse. Medierne tilrettelægger dækningen af store idrætsarrangementer i samarbejde med arrangørerne, så denne mediering giver størst muligt publikum og reklameindtægt. Folks opbakning til idræt i medierne styrker medialiseringen af sport. Denne transformation er foregået igennem mange år, drevet af fjernsynets dominerende rolle og senere af digitale medier (Frandsen 2020).

De strukturelle ændringer i medialiseringen sker sædvanligvis over tid. Men transformationen kan også ske i bratte skift, som det var tilfældet med karikaturkrisen i Danmark 2005-2006. Den førte til en skærpet medialisering af politik og ligeledes til en intensiveret medialisering af religion. Trykningen af karikaturerne i Jyllands-Posten indebar ikke i sig selv nogen medialisering. Det var i udgangspunktet en ordinær medieret kommunikation,der ville rejse spørgsmålet om ytringsfrihedens grænser over for danske læsere. Da karikaturerne gradvist blev spredt i Mellemøsten via internettet, slog de voldsomme reaktioner i islamiske lande tilbage på Danmark (Hjarvard 2006, 2010). Karikaturerne blev løftet ud af den danske kontekst, de havde rettet sig mod. I Mellemøsten blev de fortolket på andre præmisser. Konflikten blev skelsættende for medialiseringen både af politik og religion.

Stig Hjarvard er en central skikkelse i forskningen i medialisering af kultur og samfund (Hjarvard 2013). Han anlægger en institutionel tilgang med udspring i strukturationsteori (Giddens 1984, Kaspersen 2021) og nyinstitutionel teori (Thornton, Ocasio & Lounsbury 2012, Campbell 2021). Dette indebærer, at han studerer dynamikken mellem medierne som en stadigt mere toneangivende og selvstændig institution på den ene side, og institutioner som sport, politik eller religion på den anden. De fleste samfundsområder medialiseres (Lundby 2014a). Institutioner adskiller sig fra konkrete organisationer. Institutioner er relativt stabile rammeværk som regulerer social handling både ved normative og kulturelle fortolkninger og ved at fordele materielle ressourcer. I højmoderne samfund bliver kommunikation og interaktion i alle områder af samfundslivet mere og mere afhængige af teknologiske medier. Hvert samfundsområde har sin egen institutionelle logik. På samme måde opererer nyhedsmedier, underholdningsmedier og sociale medier efter forskellige typer af medielogik. Medialiseringen sker i brydningen mellem mediernes logik og logikken i det aktuelle institutionelle område (Hjarvard 2016c). “Mediernes logik” er “et andet ord for de institutionelle regler og ressourcer,der kendetegner de forskellige medier” (ibid: 49).

Joshua Meyrowitz (1993) udformede tre metaforer for at skelne mellem forskellige aspekter ved moderne kommunikationsmedier. Som “kanal” bidrager medierne til at sprede og forstærke budskaber; som “sprog” indrammer de budskaber og fremmer en særlig dramaturgi; som “omgivelse” er medierne med til at konstituere magtforholdene i kommunikationen (Hjarvard 2013: 81-83). Stig Hjarvard, Mette Mortensen & Mikkel Fugl Eskjær (2015) mener, at disse tre dynamikker reflekterer generelle medialiserede betingelser, men at de sættes på spidsen i medialiserede konflikter (Cottle 2006).

Hjarvard formulerede en teori om medialisering på et mellemniveau, hvor forskellige institutioner og organisationer i samfundet er i fokus (Hjarvard 2014). Friedrich Krotz (2009, 2014) ser medialisering oppefra, på linje med globalisering, individualisering og kommercialisering. Krotz er samtidig med til at udforme teori om medialisering nedefra, i hverdagens sociale virkelighedskonstruktion (Hepp & Krotz 2014). Andreas Hepp har sammen med Nick Couldry videreudviklet dette. De ser deres egen social-konstruktivistiske tilgang til medialisering som en modsætning til Hjarvards institutionelle teori (Couldry & Hepp 2013). De videreudvikler deres tilgang i bogen The Mediated Construction of Reality (2017). Her påpeger de, at Peter Berger & Thomas Luckmanns klassiker fra 1966, The Social Construction of Reality, knapt nævner medierne. Couldry & Hepp fremhæver netop hvor gennemgribende medialiseringen er blevet.

Da digitale medier begyndte at gøre sig gældende over for det dominerende, analoge fjernsyn, diskuterede Winfried Schulz (2004) hvorvidt medialisering var i færd med at blive passé som analytisk begreb. Så tæt var begrebet oprindeligt knyttet til fjernsynets prægning af hverdag og samfundsliv. Selv åbnede han for, at begrebet også ville få betydning i mødet med “nye”, digitale medier. I dagens faglige debat om medialisering er det netop konsekvenserne af digitalisering, som står centralt.

Hepp & Couldry (2017) mener, at den gennemgribende digitalisering presser moderne samfund ind i en “dyb medialisering” (Hepp 2020). Kernen i denne omformning er ikke digitaliseringen i sig selv, men “dataficeringen” i “platformssamfundet” (van Dijck, Poell & de Waal 2018). Kommercialiseringen af brugerdata på digitale platforme har dannet grundlag for de store amerikanske netselskabers magt, og på samme vis for tilsvarende kinesiske aktører i disses indflydelsessfære. Shoshana Zuboff (2019) beskriver, hvordan Google og Facebooks udnyttelse af brugernes data førte til betegnelsen “overvågningssamfundet”. Graham Murdock (2017) efterlyste netop et blik for den transformation af kapitalismen, han så bag medialiseringen.

Medialisering er blevet et populært begreb, men anvendelsen er ikke altid præcis (Corner 2018). Forskningen i medialisering har mødt kritik og modstand. Klaus Bruhn Jensen (2013) fremhævede med Herbert Blumer (1954), at medialisering er et prøvende, følsomt (“sensitizing”) begreb og ikke et definitivt begreb, der sætter klare grænser. Dette perspektiv har vundet genklang. Kim Schrøder (2017) påpegede, at publikumssiden er svagt belyst i forskningen i medialisering.

David Deacon & James Stanyer (2014) spurgte, om ikke begejstringen for begrebet er som at slutte sig til et vandrende hornorkester. Dette blev mødt med modargumenter (Hepp, Hjarvard & Lundby 2015) og fornyet kritik (Deacon & Stanyer 2015). Mats Ekström, Johan Fornäs, André Jansson & Anne Jerslev (2016) mente, at der var behov for en mere åben agenda i forskningen i medialisering. De advarede mod for store generaliseringer og talte for at fokusere på mere historisk konkrete, specifikke og målbare sider af medialisering. Sonia Livingstone og Peter Lunt manede ligeledes til nøgternhed i forskningen (Livingstone & Lunt 2014, Lunt & Livingstone 2016). De britiske forskere tenderer til at bruge begrebet mediering om transformationer af en type, der ellers omtales som ’medialisering’ (Silverstone 2005, Livingstone 2009).

Forskningen i medialisering har haft sit udspring og tyngdepunkt i Tyskland og Skandinavien. Begrebet fandt tidlig anvendelse i postmoderne teori i Frankrig og USA (Baudrillard 1981, Jameson 1991), men dette kom ikke til at præge den videre forskning på området.

Hjarvard knytter medialiseringen til strukturelle ændringer i højmoderne samfund, med mediernes stadigt mere gennemgribende rolle (Hjarvard 2016b). Denne afgrænsning i tid og geografi er blevet udfordret, ikke mindst af latinamerikanske forskere. I Latinamerika har der været en selvstændig forskning på området i flere årtier, ikke mindst knyttet til Jesús Martín-Barberos arbejde om kommunikation, kultur og hegemoni (1993) og Eliseo Veróns semiotiske og antropologiske tilgang (2014). I de senere år har de spansk- og portugisisk-talende medialiseringsforskere inviteret kolleger fra det engelsktalende globale nord til dialog (Scolari & Rodríguez-Amat 2018, Scolari, Fernández & Rodríguez-Amat 2021).

(2021)

Forfatter Knut Lundby
Emneredaktør Jesper Tække
Supplerende læsning

Hjarvard 2013, Lundby 2014b, Hjarvard 2016a, Couldry & Hepp 2017, Scolari, Fernández, Rodríguez-Amat 2021

Reference

Baudrillard, Jean (1981). For a Critique of the Political Economy of the Sign. Oversat af og med indledning af Charles Levin. St. Louis, Mo.: Telos Press [Fra. orig. Pour une critique de l’économic politique du signe .1972]

Berger, Peter L. & Luckmann, Thomas (1966). The Social Construction of Reality. A Treatise in the Sociology of Knowledge. New York: Anchor Books

Blumer, Herbert (1954). “What is wrong with social theory?” American Sociological Review, 19 (1), s. 3-10

Bruhn Jensen, Klaus (2013). “Definitive and sensitizing conceptualizations of mediatization.” Communication Theory, 23 (3), s. 203-222

Campbell, John L. (2021). “Neoinstitutionel teori.” I: Andersen, Heine & Kaspersen, Lars Bo (red.). Klassisk og moderne samfundsteori. København: Hans Reitzel, s. 865-889

Corner, John (2018). “‘Mediatization’: Media theory’s word of the decade.” Media Theory, 2 (2), s. 79-90. http://mediatheoryjournal.org/

Cottle, Simon (2006). Mediatized Conflict. Maidenhead: Open University Press

Couldry, Nick & Hepp, Andreas (2013). “Conceptualizing mediatization. Contexts, traditions, arguments.” Communication Theory, 23 (3), s. 191-202

Couldry, Nick & Hepp, Andreas (2017). The Mediated Construction of Reality. Cambridge: Polity Press

Deacon, David & Stanyer, James (2014). “Mediatization: Key concept or conceptual bandwagon?” Media, Culture & Society, 36 (7), s. 1032-1044

Deacon, David & Stanyer, James (2015). “‘Mediatiztion and’ or ‛Mediatization of’? A response to Hepp et al.” Media, Culture & Society, 37 (4), s. 655-657. https://doi.org/10.1177/0163443715580761

Ekström, Mats; Fornäs, Johan; Jansson, André og Jerslev, Anne (2016). “Three tasks for mediatization research: Contributions to an open agenda.” Media, Culture & Society, 38 (7), s. 1090-1108. https://doi.org/10.1177/0163443716664857

Frandsen, Kirsten (2020). Sport and Mediatization. London / New York: Routledge

Giddens, Anthony (1984). The Constitution of Society. Outline of the Theory of Structuration. Cambridge: Polity Press

Hepp, Andreas (2020). Deep Mediatization. London: Routledge

Hepp, Andreas; Hjarvard, Stig & Lundby, Knut (2015). “Mediatization: Theorizing the interplay between media, culture and society.” Media, Culture & Society, 37 (2), s. 314-324

Hepp, Andreas & Krotz, Friedrich (2014). “Mediatized worlds – Understanding everyday mediatization.” I: Hepp, Andreas & Krotz, Friedrich (red.). Mediatized Worlds: Culture and Society in a Media Age. Basingstoke: Palgrave, s. 1-15

Hjarvard, Stig (2006). “Religion og politik i mediernes offentlighed.” I: Christoffersen, Lisbet (red.). Gudebilleder. Ytringsfrihed og religion i en globaliseret verden. København: Tiderne skifter, s. 44-71

Hjarvard, Stig (2010). “Die Mediedynamik der Mohammed-Karikaturen-Krise.” I: Hepp, Andreas; Höhn, Marco & Wimmer, Jeffrey (red.). Medienkultur im Wandel. (Schriftenreihe der Deutschen Gesellschaft für Publizistik- und Kommunikationswissenschaft.) Konstanz: UVK Vergesellschaft, s. 169-180

Hjarvard, Stig (2013). The Mediatization of Culture and Society. London: Routledge

Hjarvard, Stig (2014). “Mediatization and cultural and social change: An institutional perspective.” I: Lundby, Knut (red.). Mediatization of Communication. (Handbooks of Communication Science, Vol. 21.) Berlin: de Gruyter Mouton, s. 199-226

Hjarvard, Stig (red.) (2016a). Medialisering. Mediernes rolle i social og kulturel forandring. København: Hans Reitzel

Hjarvard, Stig (2016b). “Medialisering: Teori og historie.” I: Hjarvard, Stig (red.). Medialisering. Mediernes rolle i social og kulturel forandring. København: Hans Reitzel, s. 17-38

Hjarvard, Stig (2016c). “Medialisering: Institutioner, logikker og dynamikker.” I: Hjarvard, Stig (red.) Medialisering. Mediernes rolle i social og kulturel forandring. København: Hans Reitzel, s. 39-70

Hjarvard, Stig (2021). “Medialisering: Teori og historie.” I: Eskjær, Mikkel Fugl & Mortensen, Mette (red.). Klassisk og moderne medieteori. København: Hans Reitzel, s. 433-453. [Optryk af Hjarvard 2016b]

Hjarvard, Stig; Mortensen, Mette & Eskjær, Mikkel Fugl (2015). “Introduction. Three dynamics of mediatized conflicts.” I: Eskjær, Mikkel Fugl; Hjarvard, Stig & Mortensen, Mette (red.). The Dynamics of Mediatized Conflicts. New York: Peter Lang, s. 1-27

Jameson, Fredric (1991). Postmodernism, or, The Cultural Logic of Late Capitalism. Durham, N.C.: Duke University Press

Kaspersen, Lars Bo (2021). “Anthony Giddens.” I: Andersen, Heine & Kaspersen, Lars Bo (red.). Klassisk og moderne samfundsteori. København: Hans Reitzel, s. 683-702

Krotz, Friedrich (2009). “Mediatization: A concept with which to grasp media and societal change.” I: Lundby, Knut (red.). Mediatization: Concept, Changes, Consequences. New York: Peter Lang, s. 21-40

Krotz, Friedrich (2014). “Mediatization as a mover in modernity: Social and cultural change in the context of media change.” I: Lundby, Knut (red.). Mediatization of Communication. (Handbooks of Communication Science, Vol. 21.) Berlin: De Gruyter Mouton, s. 131-161

Livingstone, Sonia (2009). “On the Mediation of Everything.” Journal of Communication, 59 (1), s. 1-18

Livingstone, Sonia & Lunt, Peter (2014). “Mediatization: An emerging paradigm for media and communication research?” I: Lundby, Knut (red.). Mediatization of Communication. (Handbooks of Communication Science, Vol. 21.) Berlin: De Gruyter Mouton, s. 703-723

Lundby, Knut (red.) (2014a). Mediatization of Communication. (Handbooks of Communication Science, Vol. 21.) Berlin: de Gruyter Mouton

Lundby, Knut (2014b). “Mediatization of communication.” I: Lundby, Knut (red.). Mediatization of Communication. (Handbooks of Communication Science, Vol. 21.) Berlin: De Gruyter Mouton, s. 3-35

Lunt, Peter & Livingstone, Sonia (2016). “Is ‘mediatization’ the new paradigm for our field? A commentary on Deacon and Stanyer (2014, 2015) and Hepp, Hjarvard and Lundby (2015).” Media, Culture & Society, 38 (3), s. 462-470. https://doi.org/10.1177/0163443716631288

Martín-Barbero, Jesus (1993) Communication, Culture and Hegemony: From the Media to the Mediations. Oversat af Fox, Elizabeth & White, Robert A. London: Sage. [1987]

Meyrowitz, Joshua (1993). “Images of media: Hidden ferment – and harmony – in the field.” Journal of Communication, 43 (3), s. 59-66

Murdock, Graham (2017). “Mediatisation and the transformation of capitalism: The elephant in the room.” Javnost – The Public, 24 (2), s. 119-135. https://doi.org/10.1080/13183222.2017.1290745

Schrøder, Kim Christian (2017). “Towards the ‛audiencization‘ of mediatization research? Audience dynamics as co-constitutive of mediatization processes.” I: Driessens, Olivier; Bolin, Göran; Hepp, Andreas & Hjarvard, Stig (red.). Dynamics Of Mediatization. Institutional Change and Everyday Transformations in a Digital Age. Basingstoke: Palgrave Macmillan, s. 85-115

Schulz, Winfried (2004). “Reconstructing mediatization as an analytical concept.” European Journal of Communication, 19 (1), s. 87-101

Scolari, Carlos Alberto; Fernández, José Luis & Rodríguez-Amat, Joan Ramon (red.) (2021). Mediatization(s). Theoretical Conversations between Europe and Latin America. Bristol: Intellect Books

Scolari, Carlos Alberto & Rodríguez-Amat, Joan Ramon (2018). “A Latin American approach to mediatization: Specificities and contributions to a global discussion about how the media shape contemporary societies.” Communication Theory, 28 (2), s. 131-154

Silverstone, Roger (2005). “The sociology of mediation and communication.” I: Calhoun, Craig; Rojek, Chris & Turner, Bryan (red.). The Sage Handbook of Sociology. London: Sage, s. 188-207

Thornton, Patricia H.; Ocasio, William & Lounsbury, Michael (2012). The Institutional Logics Perspective. A New Approach to Culture, Structure and Process. Oxford: Oxford University Press

van Dijck, José; Poell, Thomas & de Waal, Martijn (2018). The Platform Society. Public Values in a Connective World. Oxford: Oxford University Press

Verón, Eliseo (2014). “Mediatization theory: A semio-anthropological perspective and some of its consequences.” MATRIZes, 8 (1), s. 1-8

Zuboff, Shoshana (2019). The Age of Surveillance Capitalism. The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power. London: Profile Books